
Dlaczego dobre bakterie są dobre?
5 października 2008, 21:48Od pewnego czasu naukowcy zastanawiali się, w jaki sposób "dobre bakterie" zabezpieczają organizm przed infekcjami. Amerykańscy badacze przybliżyli nas o krok do zrozumienia tego procesu.

Czym pachnie frytka?
9 lutego 2009, 13:11Frytki są lubiane na całym świecie, więc zamiłowanie do tak przyrządzonych ziemniaków nie mogło ominąć także Europy. Słynne brytyjskie fish and chips to danie niemal narodowe, a i Duńczycy słyną ze swoich frytek, podawanych z majonezem w gazetowych rożkach. Czym pachną? Wbrew pozorom, nie tylko ziemniakami i rozgrzanym olejem, ale również toffi, kakao, cebulą, serem i deską do prasowania.

Genom jak sieć komputerowa
23 czerwca 2009, 01:01Działanie niektórych genów przypomina do złudzenia działanie komputerowych sieci rozproszonych - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Carnegie Mellon. Jak tłumaczą, pozwala to na błyskawiczne wykrywanie wadliwego działania poszczególnych genów i rekompensowanie ich aktywności przez aktywację innych sekwencji DNA.

Niemożliwe dla nich nie istnieje
27 października 2009, 10:47Kończyny fantomowe można nauczyć wykonywania nieprawdopodobnych fizjologicznie ruchów. Wg doktora Lorimera Moseleya z Instytutu Badawczego Księcia Walii, oznacza to, że obraz ciała da się stworzyć niezależnie do jakichkolwiek zewnętrznych bodźców czuciowych (Proceedings of the National Academy of Science).

Opracowano środek przeciw wielu wirusom
4 lutego 2010, 11:06Naukowcy z University of California zsyntetyzowali związek o szerokim spektrum działania wobec wirusów zawierających otoczki lipidowe, takich jak HIV, Ebola czy wirus grypy. Dotychczasowe testy wykazały, że jego toksyczność jest na tyle niska, że nie można wykluczyć jego wdrożenia do praktyki klinicznej w ciągu najbliższych kilku lat.

Powolna śmierć Zatoki Meksykańskiej
7 czerwca 2010, 08:46Katastrofę platformy wiertniczej „Deepwater Horizon" w Zatoce Meksykańskiej od początku okrzyknięto jedną z największych katastrof ekologicznych. Naukowcy są zgodni, że raczej należy jednoznacznie przyznać jej miano „największej". I oczekiwać długoterminowych, tragicznych skutków.

Sztuczne przeciwciała do walki z rakiem
26 października 2010, 22:18Ludzki system odpornościowy to świetny mechanizm. Zwykle sprawdza się doskonale, ale czasami zawodzi, gdy nie potrafi rozpoznać przeciwnika. Co wtedy zrobić? Ano, skonstruować sztuczny system odpornościowy, uważają naukowcy.

Chłopcy żyjący z palaczem mają wyższe ciśnienie
2 maja 2011, 16:27Narażenie na bierne palenie, nawet na bardzo niskim poziomie, zwiększa ciśnienie krwi u chłopców. Co ciekawe, dziewczynki podlegające biernemu paleniu mają niższe ciśnienie od rówieśnic, które nie są wystawione na oddziaływanie tytoniu.

Odtłuszczony jogurt zwiększa ryzyko astmy u dzieci
19 września 2011, 09:24Jeśli ciężarna kobieta codziennie zjada jogurt niskotłuszczowy, wzrasta ryzyko, że u jej dziecka w przyszłości rozwinie się astma lub alergiczny nieżyt nosa. Ekaterina Maslova, szefowa zespołu, która na co dzień pracuje w Harvardzkiej Szkole Zdrowia Publicznego, podejrzewa, że dzieje się tak, ponieważ w diecie matki brakuje działających ochronnie kwasów tłuszczowych.

Na potrzeby badań Amerykanie są wyżsi i szczuplejsi
31 stycznia 2012, 16:46Biorąc udział w badaniach, w których pyta się o wagę i wzrost, większość Amerykanów kłamie. Jak można się domyślić, waga jest zaniżana, a wzrost zawyżany, co w sumie daje korzystniejszy wskaźnik masy ciała (BMI). Osoby białe postępują tak częściej niż czarne i Latynosi.